Nietolerancja glutenu - celiakia

DIETETYKA KLINICZNA

Celiakia - nietolerancja glutenu

Dieta bezglutenowa

  1. Celiakia (nietolerancja glutenu)
  2. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
  3. Alergia na gluten

Powyższe schorzenia należą do grupy, w której jedyną dozwoloną dietą jest dieta bezglutenowa.

Celiakia

Celiakia jest chorobą genetyczną wiążącą się z zanikiem kosmków jelitowych, co w rezultacie prowadzi do upośledzonego wchłaniania składników pokarmowych. Żywienie kliniczne jest jedynym akceptowanym sposobem leczenia celiakii. Dieta bezglutenowa wymaga bezwzględnego usunięcia z diety produktów zawierających gluten. Bardzo ważnym aspektem stosowania diety bezglutenowej jest korzystanie w kuchni z „zamienników produktów glutenowych”. Wynika to z faktu, iż źle zbilansowana dieta bezglutenowa jest dietą niedoborową. Licznymi badaniami udokumentowano wpływ niestosowania lub źle stosowanej diety bezglutenowej, na niewłaściwe wchłanianie składników spożywczych z pożywieniem.

Niestety w dalszym ciągu, w Polsce większość chorych na celiakię pozostaje niezdiagnozowana.

Jako osoba z celiakią stosująca dietę bezglutenową od prawie 20 lat z czystym sumieniem mogę przyznać, że dieta pozbawiona glutenu może być smaczna i zdrowa.

Więcej....

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zdiagnozowano u Ciebie celiakię, alergię na gluten? Boisz się, że dieta będzie niedoborowa? A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This