Przed i po zabiegach chirurgicznych

DIETETYKA KLINICZNA

homemade yogurt with plums - food and drink

Od tego jak jest odżywiony nasz organizm będzie w dużej mierze zależał okres okołooperacyjny i pooperacyjny. W tym czasie Twój organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie przede wszystkim na białko, ale również na inne składniki (cynk, selen, miedź, mangan). Im lepszy stan odżywienia tym mniejsze ryzyko powikłań pooperacyjnych i tym szybszy powrót do codziennego życia.

Od tego jak jest odżywiony nasz organizm będzie w dużej mierze zależał okres okołooperacyjny i pooperacyjny. W tym czasie Twój organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie przede wszystkim na białko, ale również na inne składniki (cynk, selen, miedź, mangan). Niezwykle istotne jest wzmocnienie naszego organizmu przed planowanym zabiegiem chirurgiczny i tym samym minimalizacja ryzyka powikłań. Ważnym jest jakiego typu będzie to białko. Najkorzystniej będzie zwiększyć spożycie produktów będących źródłem białka zwierzęcego (mleko i produkty mleczne, jaja, ryby, mięso). Niestety przebyta operacja często uniemożliwia lub zniechęca do spożycia odpowiedniej ilości jedzenia. Taką sytuację należy przewidzieć i z wyprzedzeniem zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu. Im lepszy stan odżywienia tym mniejsze ryzyko powikłań pooperacyjnych i tym szybszy powrót do codziennego życia.

Jesteś po zabiegu operacyjnym? Masz zaplanowaną operację? Obawiasz się powikłań operacyjnych?

Share This