Choroby nowotworowe

DIETETYKA KLINICZNA

Źródło: wykres zaczerpnięty ze strony UCSF.

Dieta​ ​dla​ ​osób​ ​chorych​ ​na​ ​raka – ​dieta​ ​przy​ ​nowotworze​ ​złośliwym

Dieta w chorobie w nowotworowej

Naukowcy wskazują, że wiele schorzeń, w tym choroby nowotworowe, zależne są nie tylko od naszych genów, ale również od stylu życia (środowisko, w którym żyjemy, dieta). Szacuje się, że aż 2/3 przypadków zachorowań na raka można by uniknąć poprzez właściwe modyfikacje żywieniowe. Leczenie onkologiczne nie tylko pomaga w walce z chorobą nowotworową, ale może wiązać się również ze skutkami ubocznymi. Często są one nieodłącznym elementem leczenia onkologicznego.

Dieta w profilaktyce raka różni się od diety osoby chorej. Nie zawsze to co było dobre przed chorobą jest dobre w trakcie choroby. W czasie choroby nowotworowej, często spożycie odpowiedniej ilości pożywienia jest ogromnym wyzwaniem. Czerwone światło powinno zapalić się w momencie gdy zauważysz obniżony apetyt i spadek masy ciała.

Dieta ulega zmianie

DIETA ZMIENIA SIĘ W TRAKCIE LECZENIA ONKOLOGICZNEGO! TO CO JEST DZIŚ KORZYSTNE MOŻE ULEC ZMIANIE PODCZAS PROCESU LECZENIA. Wykwalifikowany dietetyk kliniczny będzie kontrolował stan odżywiania w całym procesie leczenia choroby nowotworowej. Dzięki temu w razie potrzeby zostaną wprowadzone zmiany w celu zminimalizowania lub uniknięcia skutków ubocznych. Jak zadbać o prawidłową dietę przy nowotworze złośliwym?

Utrata​ ​wagi​ ​spowodowana​ ​pojawieniem​ ​się​ ​choroby​ ​nowotworowej​ ​występuje​ ​u​ ​około​ ​77 procent​ ​pacjentów​ ​onkologicznych.​ ​Czynników​ ​wpływających​ ​na​ ​spadek​ ​masy​ ​ciała​ ​jest kilka,​ ​lecz​ ​kluczowym​ ​jest​ ​niedożywienie​ ​w​ ​trakcie​ ​odbywania​ ​terapii.​ ​Prawidłowa​ ​​dieta osób​ ​chorych​ ​na​ ​raka​​ ​oraz​ ​zrównoważone​ ​odżywianie​ ​odgrywają​ ​bardzo​ ​ważną​ ​rolę​ ​we wszystkich​ ​etapach​ ​choroby​ ​nowotworowej,​ ​a​ ​niedożywienie​ ​organizmu​ ​może​ ​powodować dodatkowy​ ​spadek​ ​odporności.

Dieta​ ​dla​ ​osób​ ​chorych​ ​na​ ​raka - ​dieta​ ​przy​ ​nowotworze​ ​złośliwym - przykładowe produkty wyjściowe

Odpowiednia​ ​dieta​ ​w​ ​każdym​ ​etapie​ ​leczenia​ ​onkologicznego

Prawidłowa​ ​dieta​ ​dla​ ​osób​ ​chorych​ ​na​ ​raka​ ​w​ ​trakcie​ ​terapii​ ​onkologicznej​ ​polega​ ​na dostarczaniu​ ​organizmowi​ ​odpowiedniej​ ​ilości​ ​substancji​ ​odżywczych.​ ​Organizm​ ​walczący ze​ ​skutkami​ ​choroby​ ​potrzebuje​ ​optymalnej​ ​dawki​ ​związków​ ​odżywczych,​ ​aby​ ​mógł zaspokoić​ ​zwiększone​ ​potrzeby​ ​organizmu.​ ​Specjalna​ ​dieta​ ​kliniczna​ ​uwzględnia​ ​również objętość​ ​oraz​ ​konsystencję​ ​posiłków,​ ​a​ ​także​ ​czas​ ​ich​ ​podawania,​ ​mając​ ​na​ ​uwadze​ ​objawy choroby​ ​nowotworowej​ ​oraz​ ​skutki​ ​uboczne​ ​terapii.​ ​Warto​ ​zatem​ ​pamiętać,​ ​że nieprawidłowa​ ​dieta,​ ​a​ ​co​ ​za​ ​tym​ ​idzie,​ ​utrata​ ​masy​ ​ciała,​ ​mogą​ ​skutkować​ ​zmniejszeniem efektywności​ ​leczenia​ ​nowotworowego.

Po​ ​przebytym​ ​leczeniu​ ​onkologicznym​ ​kontynuacja​ ​zrównoważonego​ ​odżywiania​ ​jest​ ​bardzo ważna.​ ​Należy​ ​zrezygnować​ ​z​ ​wysoko​ ​przetworzonego​ ​jedzenia,​ ​korzystać​ ​z​ ​ekologicznych składników​ ​oraz​ ​spożywać​ ​posiłki​ ​bogate​ ​w​ ​białko,​ ​witaminy​ ​i​ ​zdrowe​ ​tłuszcze.

Dieta​ ​przy​ ​nowotworze​ ​złośliwym

Dobranie​ ​przez​ ​dietetyka​ ​odpowiedniej​ ​diety​ ​dla​ ​osób​ ​chorych​ ​na​ ​raka​ ​uzależnione​ ​jest​ ​od lokalizacji​ ​zmiany​ ​nowotworowej​ ​-​ ​istotne​ ​jest​ ​to,​ ​który​ ​narząd​ ​został​ ​zaatakowany​ ​przez chorobę​ ​oraz​ ​gdzie​ ​dokładnie​ ​umiejscowiony​ ​jest​ ​guz.​ ​Przewlekły​ ​charakter​ ​nowotworów złośliwych​ ​wymaga​ ​specjalnego​ ​odżywiania​ ​organizmu.​ ​Najistotniejszym​ ​elementem​ ​terapii jest​ ​uzyskanie​ ​optymalnej​ ​wagi​ ​organizmu​ ​i​ ​podtrzymywanie​ ​jej​ ​na​ ​całym​ ​etapie​ ​leczenia. Uzupełnianie​ ​niedoborów​ ​związków​ ​odżywczych​ ​oraz​ ​witamin,​ ​redukcja​ ​skutków​ ​ubocznych leczenia​ ​oraz​ ​zwiększenie​ ​efektywności​ ​terapii​ ​należy​ ​do​ ​głównych​ ​zadań​ ​dobrze​ dobranej diety​ ​klinicznej.

Co​ ​ma​ ​wpływ​ ​na​ ​dobór​ ​odpowiedniej​ ​diety?

Dobrze​ ​skomponowana​ ​dieta​ ​dla​ ​osób​ ​chorych​ ​na​ ​raka​ ​uzależniona​ ​jest​ ​od​ ​wielu​ ​czynników, między​ ​innymi​ ​od:

  • wieku​ ​i​ ​płci​ ​pacjenta
  • ogólnej​ ​kondycji​ ​organizmu​ ​chorego
  • rodzaju​ ​choroby​ ​nowotworowej​ ​oraz​ ​stopnia​ ​jej​ ​zaawansowania
  • rodzaju​ ​leczenia​ ​onkologicznego
  • skutków​ ​ubocznych​ ​terapii
  • obecności​ ​innych​ ​chorób​ ​itd.

 

Ułożenie​ ​odpowiedniej​ ​diety​ ​dla​ ​pacjenta​ ​onkologicznego​ ​poprzedzone​ ​jest​ ​wieloma badaniami,​ ​testami​ ​oraz​ ​analizą​ ​dokumentacji​ ​medycznej​ ​chorego.​ ​Dietetyk​ ​przeprowadza analizę​ ​składu​ ​ciała,​ ​mierzy​ ​zużycie​ ​tlenu​ ​oraz​ ​ilość​ ​wydychanego​ ​dwutlenku​ ​węgla.​ ​Dzięki tak​ ​przeprowadzonym​ ​badaniom​ ​możliwe​ ​jest​ ​wyznaczenie​ ​średniego​ ​zużycia​ ​energii,​ ​a​ ​co za​ ​tym​ ​idzie,​ ​zapotrzebowania​ ​na​ ​substancje​ ​odżywcze.

 

Jak​ ​radzić​ ​sobie​ ​z​ ​utratą​ ​apetytu​ ​podczas​ ​choroby?

Częstym​ ​skutkiem​ ​ubocznym​ ​leczenia​ ​onkologicznego​ ​jest​ ​utrata​ ​apetytu,​ ​nudności​ ​czy wymioty.​ ​Pacjentom​ ​zaleca​ ​się​ ​więc,​ ​aby​ ​spożywali​ ​około​ ​5-8​ ​małych​ ​posiłków​ ​dziennie. Pożywienie​ ​powinno​ ​być​ ​lekkostrawne,​ ​bogate​ ​w​ ​chude​ ​białko,​ ​łatwo​ ​przyswajalne węglowodany​ ​oraz​ ​zdrowe​ ​tłuszcze.​ ​Co​ ​więcej,​ ​łatwiejsze​ ​do​ ​przełknięcia​ ​będą​ ​zimne potrawy.​ ​Na​ ​czas​ ​leczenia​ ​powinno​ ​zrezygnować​ ​się​ ​z​ ​ciężkostrawnych,​ ​tłustych​ ​potraw oraz​ ​intensywnych​ ​przypraw.

Zapisz

Zapisz

Przewodnik

Pobierz Przewodnik po głównych trudnościach żywieniowych pacjentów onkologicznych.

Zdiagnozowano u Ciebie chorobę nowotworową? Chcesz rozpocząć dietę zmniejszającą ryzyk rozwoju choroby nowotworowej? Z natłoku informacji już sam nie wiesz czy eliminować mleko, mięso i inne produkty? Cały czas chudniesz? A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This