Cukrzyca

DIETETYKA KLINICZNA

Type 2 diabetes

Cukrzyca jest przewlekłą, metaboliczną chorobą, w której niezwykle ważna jest kontrola tego co zjadasz. Charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Najważniejszym aspektem leczenia żywieniowego jest przestrzeganie zasad diety cukrzycowej*. Monitorowanie ilości i jakości spożywanych węglowodanów powinno stanowić fundament prawidłowego żywienia oraz dobrej kontroli poziomów glukozy. Dzięki przestrzeganiu m. in. „diety z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych” zmniejszasz ryzyko rozwoju powikłań cukrzycy. Chorując na cukrzycę dla własnego komfortu życia powinieneś znać pojęcia „wymienniki węglowodanowe”, „indeks glikemiczny” czy „ węglowodany złożone”.

*dieta cukrzycowa – stwierdzenie to nie występuje w fachowej nomenklaturze. Utarło się jednakże wśród chorych, dlatego leczenie żywieniowe cukrzycy jest najbardziej rozpoznawane pod tych hasłem.

[read more=”Więcej….” less=”Mniej…”]

Cukrzyca jest przewlekłą, metaboliczną chorobą, w której niezwykle ważna jest kontrola tego co zjadasz. Charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Stan ten wynika z zaburzenia funkcjonowania trzustki odpowiedzialnej za wydzielanie insuliny. Wówczas dochodzi do zupełnego braku lub jej niedoborów. Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za obniżenie poziomu cukru we krwi poprzez „wyłapywanie” cząsteczek glukozy z krwi i ich transportowanie do wnętrza komórek.

Podział cukrzycy wygląda następująco:

cukrzyca

Cukrzyca jeżeli jest prawidłowo prowadzono (unikanie stanów niedocukrzenia i przecukrzenia) nie stanowi zagrożenia dla życia. Najważniejszym aspektem leczenia żywieniowego jest przestrzeganie zasad diety cukrzycowej1 . Monitorowanie ilości i jakości spożywanych węglowodanów powinno stanowić fundament prawidłowego żywienia oraz dobrej kontroli poziomów glukozy. Nie zapominajmy, że węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu i dlatego niewskazane jest stosowanie diety niskowęglowodanowej. Dzięki przestrzeganiu m. in. „diety z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych” zmniejszasz ryzyko rozwoju powikłań cukrzycy: zaburzenia pracy nerek (nefropatia), choroby nerwów obwodowych (neuropatia), zaburzenia narządu wzroku (retinopatia), stopy cukrzycowej i innych. Chorując na cukrzycę dla własnego komfortu życia powinieneś znać pojęcia „wymienniki węglowodanowe”, „indeks glikemiczny” czy „ węglowodany złożone”.

 [/read]

Zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę. Nie znasz pojęć: „wymienniki węglowodanowe”, „indeks glikemiczny” i „ węglowodany złożone”? Masz problem z podwyższonymi cukrami? A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This