Nietolerancja glutenu - celiakia

DIETETYKA KLINICZNA

Celiakia - nietolerancja glutenu

Dieta bezglutenowa

  1. Celiakia (nietolerancja glutenu)
  2. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
  3. Alergia na gluten

Powyższe schorzenia należą do grupy, w której jedyną dozwoloną dietą jest dieta bezglutenowa.

Celiakia

Celiakia jest chorobą genetyczną wiążącą się z zanikiem kosmków jelitowych, co w rezultacie prowadzi do upośledzonego wchłaniania składników pokarmowych. Żywienie kliniczne jest jedynym akceptowanym sposobem leczenia celiakii. Dieta bezglutenowa wymaga bezwzględnego usunięcia z diety produktów zawierających gluten. Bardzo ważnym aspektem stosowania diety bezglutenowej jest korzystanie w kuchni z „zamienników produktów glutenowych”. Wynika to z faktu, iż źle zbilansowana dieta bezglutenowa jest dietą niedoborową. Licznymi badaniami udokumentowano wpływ niestosowania lub źle stosowanej diety bezglutenowej, na niewłaściwe wchłanianie składników spożywczych z pożywieniem.

Niestety w dalszym ciągu, w Polsce większość chorych na celiakię pozostaje niezdiagnozowana.

Jako osoba z celiakią stosująca dietę bezglutenową od prawie 20 lat z czystym sumieniem mogę przyznać, że dieta pozbawiona glutenu może być smaczna i zdrowa.

[read more=”Więcej….” less=”Mniej…”]

Bardzo ważnym aspektem stosowania diety bezglutenowej jest korzystanie w kuchni z „zamienników produktów glutenowych”. Wynika to z faktu, iż źle zbilansowana dieta bezglutenowa jest dietą niedoborową. Zamiennikami są produkty naturalnie bezglutenowe, które pomogą w zminimalizowaniu niedoborów żywieniowych. Częstym bywalcem w twojej kuchni powinny być: kasze gryczane, jaglane, quinoa, amarantus, siemię lniane, mak, rośliny strączkowe i wiele innych naturalnie bezglutenowych produktów spożywczych.

Licznymi badaniami udokumentowano wpływ niestosowania lub źle stosowanej diety bezglutenowej, na niewłaściwie wchłanianie składników spożywczych z pożywieniem.

Celiakia jest nie tylko chorobą autoimmunologiczną, ale jest zespołem złego wchłaniania, więc szczególnie należy zwrócić uwagę na właściwą dietę. Najczęściej u osób chorych, będących na diecie bezglutenowej obserwujemy niedobory:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy D,
  • żelaza, magnezu, wapnia, cynku,
  • błonnika pokarmowego.

Niestety w dalszym ciągu, w Polsce większość chorych na celiakię pozostaje niezdiagnozowana. Celiakia może wystąpić w każdym wieku. Osoby będące w grupie ryzyka (zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia celiakii) powinny wykonać testy diagnostyczne.

Zwiększone prawdopodobieństwo celiakii w przypadku:
1.      Wystąpienia następujących objawów:
– Przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, biegunki,
– niezamierzony, znaczny spadek masy ciała,
– ciągłe uczucie zmęczenia,
– przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (np. nudności, wymioty).
2.      Krewnych 1. stopnia
3.      Chorych na:
– Cukrzycę typu 1 (insulinozależna),
– Zespół jelita drażliwego (IBS),
– Autoimmunizacyjne choroby tarczycy (Hashimoto itd.)
– Zapalenie opryszczkowe skóry.
4.      W przypadku mnóstwa innych objawów i chorób, m. in.:
– Brak miesiączki,
– Częste poronienia, zaburzenia płodności,
– Afty jamy ustnej,
– Depresja, małopłytkowość,
– Zespół Downa, padaczka,
– Chłoniak,
– Częste złamania kości.

Jako osoba z celiakią stosująca dietę bezglutenową od prawie 20 lat z czystym sumieniem mogę przyznać, że dieta pozbawiona glutenu może być smaczna i zdrowa.

 [/read]

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zdiagnozowano u Ciebie celiakię, alergię na gluten? Boisz się, że dieta będzie niedoborowa? A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This