Cukrzyca

DIETETYKA KLINICZNA

Type 2 diabetes

Cukrzyca jest przewlekłą, metaboliczną chorobą, w której niezwykle ważna jest kontrola tego co zjadasz. Charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Najważniejszym aspektem leczenia żywieniowego jest przestrzeganie zasad diety cukrzycowej*. Monitorowanie ilości i jakości spożywanych węglowodanów powinno stanowić fundament prawidłowego żywienia oraz dobrej kontroli poziomów glukozy. Dzięki przestrzeganiu m. in. „diety z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych” zmniejszasz ryzyko rozwoju powikłań cukrzycy. Chorując na cukrzycę dla własnego komfortu życia powinieneś znać pojęcia „wymienniki węglowodanowe”, „indeks glikemiczny” czy „ węglowodany złożone”.

*dieta cukrzycowa – stwierdzenie to nie występuje w fachowej nomenklaturze. Utarło się jednakże wśród chorych, dlatego leczenie żywieniowe cukrzycy jest najbardziej rozpoznawane pod tych hasłem.

Więcej....

Zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę. Nie znasz pojęć: „wymienniki węglowodanowe”, „indeks glikemiczny” i „ węglowodany złożone”? Masz problem z podwyższonymi cukrami? A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This