Żywienie​ ​podczas​ ​chemioterapii

Prawidłowe​ ​funkcjonowanie​ ​organizmu​ ​człowieka​ ​zależy​ ​od​ ​wielu​ ​czynników,​ ​a​ ​jednym​ ​z bardziej​ ​istotnych​ ​jest ​odpowiedni​ ​sposób​ ​odżywiania.​ ​Ma​ ​ono​ ​znaczenie​ ​nie​ ​tylko​ ​w przypadku​ ​osób​ ​zdrowych,​ ​ale​ ​również​ chorych,​ ​w​ ​tym​ ​na​ ​nowotwory.​ ​Warto pamiętać,​ ​że​ ​chemioterapia​ ​niszczy​ ​komórki​ ​nowotworowe,​ ​ale​ ​zarazem​ ​nie​​korzystnie wpływa​ ​na​ ​komórki​ ​zdrowe​ ​i​ ​stąd​ ​występowanie​ ​różnorodnych​ ​skutków​ ​ubocznych. Zwrócenie​ ​uwagi​ ​na​ ​właściwe​ ​​żywienie​ ​podczas​ ​chemioterapii​​ ​pozwala​ ​częściowo zminimalizować​ ​przykre​ ​objawy,​ ​a​ ​jednocześnie​ ​wzmacnia​ ​organizm​ ​i​ ​pomaga​ ​w dochodzeniu​ ​do​ ​zdrowia.

 

Znaczenie​ ​właściwej​ ​diety​ ​podczas​ ​chemioterapii

Leczenie​ ​onkologiczne​ ​zazwyczaj​ ​wiąże​ ​się​ ​z​ ​występowaniem​ ​przykrych​ ​dolegliwości,​ ​które powodują​ ​zaburzenia​ ​apetytu​ ​u​ ​pacjentów.​ ​Pojawiające​ ​się​ ​nudności,​ ​wymioty,​ ​jadłowstręt, biegunki​ ​bądź​ ​zaparcia​ ​są​ ​niezwykle​ ​uciążliwe,​ ​a​ ​jednocześnie​ ​cały​ ​organizm​ ​jest​ ​wręcz wycieńczony​ ​chorobą.​ ​W​ ​konsekwencji​ ​wielu​  pacjentów​ ​zaczyna​ ​unikać​ ​jedzenia,​ ​a​ ​tym samym​ ​jeszcze​ ​bardziej​ ​się​ ​osłabia.​ ​Lekarze​ ​zgodnie​ ​twierdzą,​ ​że​ ​właściwe​ ​odżywianie podczas​ ​chemioterapii​ ​jest​ ​jednym​ ​z​ ​podstawowych​ ​elementów​ ​stymulujących​ ​układ immunologiczny,​ ​poprawiających​ ​ogólny​ ​stan​ ​organizmu,​ ​zapobiegających​ ​powstawaniu niedoborów​ ​witamin​ ​i​ ​składników​ ​mineralnych​ ​i​ ​zmniejszających​ ​dotkliwość​ ​skutków ubocznych,​ ​a​ ​w​ ​konsekwencji​ ​odpowiednia​ ​dieta​ ​ma​ ​pozytywny​ ​wpływ​ ​na​ ​lepsze​ ​rokowania w​ ​leczeniu.

Żywienie​ ​podczas​ ​chemioterapii - przykładowe produkty

Żywienie​ ​w​ ​chemioterapii​ ​-​ ​zalecenia

Dieta​ ​w​ ​chemioterapii​ ​powinna​ ​być​ ​przede​ ​wszystkim​ ​lekkostrawna​ ​i​ ​wysokobiałkowa,​ ​ale jednocześnie​ ​ściśle​ ​dopasowana​ ​do​ ​stopnia​ ​zaawansowania​ ​nowotworu.​ ​Duże​ ​znaczenie ma​ ​również​ ​miejsce​ ​występowania​ ​guza,​ ​inne​ ​dolegliwości​ ​oraz​ ​samopoczucie​ ​pacjenta. Osoby​ ​chore​ ​powinny​ ​skonsultować​ ​się​ ​lekarzem​ ​oraz​ ​dietetykiem​ ​klinicznym specjalizującym​ ​się​ ​w​ ​kwestiach​ ​żywienia​ ​w​ ​chorobie.​ ​W​ ​przypadku​ ​nasilonych​ ​efektów ubocznych​ ​bądź​ ​trudności​ ​z​ ​samodzielnym​ ​odżywianiem,​ ​co​ ​ma​ ​miejsce​ ​przy​ ​nowotworach układu​ ​pokarmowego,​ ​będzie​ ​konieczne​ ​nie​ ​tylko​ ​wyeliminowanie​ ​z​ ​codziennej​ ​diety produktów​ ​wzmacniających​ ​owe​ ​dolegliwości,​ ​ale​ ​także​ ​wprowadzenie​ ​pokarmów​ ​o konsystencji​ ​papkowatej​ ​i​ ​płynnej.​ ​

Właściwe​ ​żywienie​ ​podczas​ ​chemioterapii​ ​ma​ ​na​ ​celu dostarczenie​ ​odpowiedniej​ ​ilości​ ​płynów,​ ​pełnowartościowego​ ​białka,​ ​dobrej​ ​jakości tłuszczów,​ ​witamin​ ​i​ ​składników​ ​mineralnych:

  • Dieta​ ​przy​ ​wymiotach,​ ​nudnościach​ ​i​ ​biegunkach
    Tego​ ​typu​ ​objawy​ ​mogą​ ​doprowadzić​ ​do​ ​szybkiej​ ​utraty​ ​płynów​ ​i​ ​elektrolitów,​ ​a​ ​w konsekwencji​ ​do​ ​odwodnienia​ ​organizmu.​ ​Dlatego​ ​kluczowe​ ​będzie​ ​picie​ ​dużej​ ​ilości​ ​płynów, nawet​ ​do​ ​3​ ​litrów,​ ​z​ ​tym​ ​że​ ​bardzo​ ​małymi​ ​łyczkami.​ ​Również​ ​pokarmy​ ​stałe​ ​należy spożywać​ ​powoli​ ​i​ ​w​ ​niewielkich​ ​dawkach,​ ​najlepiej​ ​4-5​ ​razy​ ​dziennie.​ ​Korzystnie​ ​działa delikatny​ ​sok​ ​jabłkowy​ ​albo​ ​winogronowy,​ ​najlepiej​ ​bez​ ​dodatku​ ​cukru,​ ​a​ ​także​ ​buliony​ ​i galaretki.​ ​Osoby,​ ​które​ ​nie​ ​mają​ ​problemów​ ​z​  przełykaniem​ ​i​ ​gryzieniem​ ​mogą​ ​również​ ​jeść płatki​ ​śniadaniowe,​ ​tosty,​ ​sucharki​ ​bądź​ ​krakersy.
  • Dieta​ ​przy​ ​utracie​ ​apetytu​ ​i​ ​smaku
    W​ ​tym​ ​przypadku​ ​także​ ​zaleca​ ​się​ ​jeść​ ​mniejsze​ ​ilości,​ ​ale​ ​częściej.​ ​Pomocne​ ​okazuje​ ​się powolne​ ​ssanie​ ​cukierków​ ​o​ ​smaku​ ​miętowym​ ​albo​ ​eukaliptusowym,​ ​ewentualnie​ ​żucie gumy​ ​bezcukrowej.​ ​W​ ​porozumieniu​ ​z​ ​dietetykiem​ ​można​ ​stosować​ ​określone​ ​preparaty wzmacniające​ ​apetyt.
  • Dieta​ ​przy​ ​problemach​ ​z​ ​połykaniem​ ​pokarmu
    Najbardziej​ ​optymalne​ ​będą​ ​produkty​ ​w​ ​stanie​ ​zawiesistym,​ ​płynnym​ ​albo​ ​w​ ​formie​ ​puree. Dobrym​ ​pomysłem​ ​okazują​ ​się​ ​gotowe​ ​posiłki​ ​dla​ ​niemowląt.

 

Produkty​ ​niewskazane​ ​w​ ​żywieniu​ ​podczas​ ​chemioterapii

Kluczowy​ ​będzie​ ​stan​ ​zaawansowania​ ​choroby​ ​oraz​ ​lokalizacja​ ​guza,​ ​natomiast​ ​niektóre produkty​ ​należy​ ​całkowicie​ ​wyeliminować​ ​z​ ​diety.​ ​Są​ ​to​ ​przede​ ​wszystkim:

  • Potrawy​ ​wyjątkowo​ ​tłuste,​ ​wzdymające​ ​i​ ​bardzo​ ​słodkie.
  • Produkty​ ​smażone​ ​i​ ​wędzone.
  • Ostre​ ​przyprawy.
  • Napoje​ ​gazowane,​ ​alkohol​ ​i​ ​kawa.
  • Posiłki​ ​zbyt​ ​zimne​ ​albo​ ​za​ ​gorące.
  • W​ ​wielu​ ​przypadkach​ ​także​ ​kwaśne​ ​owoce,​ ​soki​ ​i​ ​orzechy.
Share This