Przed i po zabiegach chirurgicznych
DIETETYKA KLINICZNAOd tego jak jest odżywiony nasz organizm będzie w dużej mierze zależał okres okołooperacyjny i pooperacyjny. W tym czasie Twój organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie przede wszystkim na białko, ale również na inne składniki (cynk, selen, miedź, mangan). Im lepszy stan odżywienia tym mniejsze ryzyko powikłań pooperacyjnych i tym szybszy powrót do codziennego życia.
Od tego jak jest odżywiony nasz organizm będzie w dużej mierze zależał okres okołooperacyjny i pooperacyjny. W tym czasie Twój organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie przede wszystkim na białko, ale również na inne składniki (cynk, selen, miedź, mangan). Niezwykle istotne jest wzmocnienie naszego organizmu przed planowanym zabiegiem chirurgiczny i tym samym minimalizacja ryzyka powikłań. Ważnym jest jakiego typu będzie to białko. Najkorzystniej będzie zwiększyć spożycie produktów będących źródłem białka zwierzęcego (mleko i produkty mleczne, jaja, ryby, mięso). Niestety przebyta operacja często uniemożliwia lub zniechęca do spożycia odpowiedniej ilości jedzenia. Taką sytuację należy przewidzieć i z wyprzedzeniem zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu. Im lepszy stan odżywienia tym mniejsze ryzyko powikłań pooperacyjnych i tym szybszy powrót do codziennego życia.