Nietolerancja glutenu - celiakia
DIETETYKA KLINICZNADieta bezglutenowa
- Celiakia (nietolerancja glutenu)
- Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
- Alergia na gluten
Powyższe schorzenia należą do grupy, w której jedyną dozwoloną dietą jest dieta bezglutenowa.
Celiakia
Celiakia jest chorobą genetyczną wiążącą się z zanikiem kosmków jelitowych, co w rezultacie prowadzi do upośledzonego wchłaniania składników pokarmowych. Żywienie kliniczne jest jedynym akceptowanym sposobem leczenia celiakii. Dieta bezglutenowa wymaga bezwzględnego usunięcia z diety produktów zawierających gluten. Bardzo ważnym aspektem stosowania diety bezglutenowej jest korzystanie w kuchni z „zamienników produktów glutenowych”. Wynika to z faktu, iż źle zbilansowana dieta bezglutenowa jest dietą niedoborową. Licznymi badaniami udokumentowano wpływ niestosowania lub źle stosowanej diety bezglutenowej, na niewłaściwe wchłanianie składników spożywczych z pożywieniem.
Niestety w dalszym ciągu, w Polsce większość chorych na celiakię pozostaje niezdiagnozowana.
Jako osoba z celiakią stosująca dietę bezglutenową od prawie 20 lat z czystym sumieniem mogę przyznać, że dieta pozbawiona glutenu może być smaczna i zdrowa.
Bardzo ważnym aspektem stosowania diety bezglutenowej jest korzystanie w kuchni z „zamienników produktów glutenowych”. Wynika to z faktu, iż źle zbilansowana dieta bezglutenowa jest dietą niedoborową. Zamiennikami są produkty naturalnie bezglutenowe, które pomogą w zminimalizowaniu niedoborów żywieniowych. Częstym bywalcem w twojej kuchni powinny być: kasze gryczane, jaglane, quinoa, amarantus, siemię lniane, mak, rośliny strączkowe i wiele innych naturalnie bezglutenowych produktów spożywczych.
Licznymi badaniami udokumentowano wpływ niestosowania lub źle stosowanej diety bezglutenowej, na niewłaściwie wchłanianie składników spożywczych z pożywieniem.
Celiakia jest nie tylko chorobą autoimmunologiczną, ale jest zespołem złego wchłaniania, więc szczególnie należy zwrócić uwagę na właściwą dietę. Najczęściej u osób chorych, będących na diecie bezglutenowej obserwujemy niedobory:
- witamin z grupy B,
- witaminy D,
- żelaza, magnezu, wapnia, cynku,
- błonnika pokarmowego.
Niestety w dalszym ciągu, w Polsce większość chorych na celiakię pozostaje niezdiagnozowana. Celiakia może wystąpić w każdym wieku. Osoby będące w grupie ryzyka (zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia celiakii) powinny wykonać testy diagnostyczne.
Zwiększone prawdopodobieństwo celiakii w przypadku: |
1. Wystąpienia następujących objawów: – Przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, – niezamierzony, znaczny spadek masy ciała, – ciągłe uczucie zmęczenia, – przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (np. nudności, wymioty). |
2. Krewnych 1. stopnia |
3. Chorych na: – Cukrzycę typu 1 (insulinozależna), – Zespół jelita drażliwego (IBS), – Autoimmunizacyjne choroby tarczycy (Hashimoto itd.) – Zapalenie opryszczkowe skóry. |
4. W przypadku mnóstwa innych objawów i chorób, m. in.: – Brak miesiączki, – Częste poronienia, zaburzenia płodności, – Afty jamy ustnej, – Depresja, małopłytkowość, – Zespół Downa, padaczka, – Chłoniak, – Częste złamania kości. |
Jako osoba z celiakią stosująca dietę bezglutenową od prawie 20 lat z czystym sumieniem mogę przyznać, że dieta pozbawiona glutenu może być smaczna i zdrowa.