Zespół jelita nadwrażliwego
DIETETYKA KLINICZNAZespół jelita nadwrażliwego (IBS) charakteryzuje się poczuciem dyskomfortu lub bólami w obrębie jamy brzusznej oraz zaburzeniami funkcji motorycznej jelit (biegunki, zaparcia). Coraz częściej mówi się o zastosowaniu diety o obniżonej zawartości FODMAPs (fermentujących oligo-, di-, mono- sacharydów i polioli). Faktycznie liczne badania potwierdzają jej skuteczność. Konieczne są jednak kolejne badania w celu opisania produktów zawierających wspomnianych związki. Wyróżniamy 3 podstawowe postacie choroby: biegunkowa, zaparciowa oraz mieszana. Do każdego typu należy dobrać właściwą dietę, aby zapobiec: biegunkom, zaparciom, skurczom jelit i niedoborom pokarmowym.
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) charakteryzuje się poczuciem dyskomfortu lub bólami w obrębie jamy brzusznej oraz zaburzeniami funkcji motorycznej jelit (biegunki, zaparcia). Objawy obejmują bóle brzucha i/lub wzdęcia związane
z nieuporządkowaną pracą jelit i mogą poważnie wpływać na jakość życia osób chorych.
Podstawowym problemem osób z chorobą jelita nadwrażliwego jest w dalszym ciągu mało określony wpływ diety na nasilenie objawów choroby. Coraz częściej mówi się o zastosowaniu diety o obniżonej zawartości FODMAPs (fermentujących oligo-, di-, mono- sacharydów i polioli). Faktycznie liczne badania potwierdzają jej skuteczność. Konieczne są jednak kolejne badania w celu opisania produktów zawierających wspomnianych związki. Najważniejszą kwestią w leczeniu IBS-u jest terapia behawioralna. Dzięki odbyciu terapii pacjent uczy się umiejętnie radzić sobie z sytuacji stresowymi, które nasilają dyskomfort.
Wyróżniamy 3 podstawowe postacie choroby: biegunkowa, zaparciowa oraz mieszana. Do każdego typu należy dobrać odpowiednią dietę, aby zapobiec: biegunkom, zaparciom, skurczom jelit i niedoborom pokarmowym.