Leczenie onkologiczne niesie ze sobą wiele dobrego jak i mnóstwo skutków ubocznych. Jednym z nich jest zwiększone ryzyko rozwoju grzybicy. Istnieje ponad 20 gatunków drożdży Candida, które mogą powodować infekcje u ludzi, z których najbardziej rozpowszechnioną jest Candida albicans. Candida albicans jest grzybem, który może rozwinąć się w przewodzie pokarmowym i/lub układzie moczowo płciowym, u osób z obniżoną odpornością. W trakcie chemioterapii niszczone są komórki rakowe, ale również zdrowe komórki. W trakcie chemioterapii dochodzi do ograniczenia funkcji bariery nabłonka, która de facto jest pierwszą linią obrony prze różnymi patogenami. Ponadto, klasyczne chemioterapeutyki wywierają również szkodliwy wpływ na elementy adaptacyjne układu immunologicznego, co z kolei oddziałuje na rolę w odpowiedzi 
Co zrobić by ustrzec się przed skutkami ubocznym leczenia onkologicznego, jakimi są grzybice ustrojowe?
Nie można odmówić ważnej roli, jaką odegrała chemioterapia w leczeniu onkologicznym. Należy pamiętać jednak, o czynnościach, które warto podjąć by zminimalizować skutki uboczna terapii. Przede wszystkim zadbanie o odpowiednie odżywienie organizmu od wewnątrz. Moja złota zasada IM LEPIEJ ODŻYWIONY ORGANIZM TYM MNIEJ SKUTKÓW UBOCZNYCH I TYM SZYBSZY PROCES REKONWALESCENCJI! Naturalnie najlepszym wyjściem byłby odpowiednio odżywiony organizm zanim zaczniemy chemioterapię. Nie zawsze jest to możliwe. Gdy już dopadła Nas kandydoza powinniśmy zadbać przede wszystkim o odpowiednią dietę.
- Powinniśmy włączyć do naszego jadłospisu zieloną herbaty. Zawiera ona katechiny, czyli związki o działaniu nie tylko przeciwzapalny, ale i przeciwgrzybiczym.
- Wzbogacenie Naszej diety w jogurty zawierające szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus lub zażywanie synbiotyków (połączenie probiotków z prebiotykami). Bakterie Lactobacillus acidophilus wywierają zbawienny wpływ (spadek kolonizacji) na infekcje pochwy i sromu wywołane grzybami candida.
- Ważnym elementem w diecie ukierunkowanej na leczenie ogólnoustrojowej kandydozy jest unikanie cukrów prostych oraz produktów o wysokim indeksie glikemiczny. Wyrzucamy, więc z kuchni i koszyka sklepowego: słodycze, miód, wysoko przetworzone produkty, białe pieczywo, białe mąki, białe makarony. Ponadto pozbywamy się (przynajmniej na początkowym etapie leczenia) mleka i produktów mlecznych oraz owoców. Możemy spożywać jednakże grejpfruty, cytryny oraz awokado.
- Oprócz dodania do diety zielonej herbaty, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym powinniśmy zadbać o spożywanie wystarczająco dużych ilości produktów bogatych w przeciwzapalne kwasy omega 3 (orzeszki włoskie, awokado, tłuste ryby morskie, olej lniany). Zamiast białego pieczywa powinniśmy wprowadzić pieczywo graham oraz innego produkty o niskim indeksie glikemiczny.
- Wraz z czasem leczenia kandydozy powinniśmy zacząć stopniowo rozszerzać dietę.
Kandydoza ogólnoustrojowa jest bardzo rozpowszechniona u pacjentów z rakiem. Łączy się z nią nie tylko mniejsza przeżywalność i gorsza, jakość życia pacjentów, ale również wysokie koszty opieki zdrowotnej.
