Topinambur samo zdrowie a tak rzadko gości u nas w kuchni
Mówiąc o warzywach zawsze mamy na myśli bogactwo kolorów. Rzadko myślimy o warzywach białych. Zaliczamy do nich przede wszystkim: topinambur, cebulę, szpinak, kalafior, cykorię, czosnek, kalarepę.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski jest jadalnym warzywem pochodzącym z Ameryki Północnej. Smakiem przypomina trochę nasze polskie ziemniaki. Część moich pacjentów kojarzy ten smak z wodnymi kasztanami. Wyglądem możemy przyrównać go do imbiru. Dlaczego warto go dodać do naszej diety? Otóż topinambur posiada wiele zdrowotnych właściwości:
- Wspomniane w walce z rakiem jelita grubego, prebiotyki (https://dietetykakliniczna.com.pl/styl-zycia-a-choroba-nowotworowa-jelita-grubego/) znajdziemy właśnie w owym warzywie. Mowa o inulinie, która hamuje namnażanie się niekorzystnych kolonii bakteryjnych w jelitach oraz reguluje procesy wypróżniania.
- Może przyczynić się do zmniejszenia zachorowań na choroby układu krążenia. Poprzez obniżanie ciśnienia i pokaźne źródło potasu! Dzięki swoim właściwościom prebiotycznym nadaje się idealnie dla osób z podwyższonym cholesterolem.
- Oprócz potasu w topinamburze znajdziemy sporo żelaza. Żelazo jest bardo ważnym składnikiem białek dostarczających tlen do każdej komórki naszego ciała. Idealnie, więc nada się dla osób z niedokrwistością, zmęczeniem i obniżoną odpornością.
Warzywa nie powinno się gotować w aluminiowych i żelaznych naczyniach. Metale będą powodować utlenianie i sprawią, że topinambur nabierze nieprzyjemnego, ciemnego koloru.
UWAGA PACJENCI ONKOLOGICZNI!
Topinambur jest także dobrym źródłem białka, witaminy C i przede wszystkim seskwiterpenów laktonowych. Ta egzotyczna nazwa oznacza roślinne związki, które potęgują efekty przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Seskwiterpeny laktonowe mają największe znaczenie przeciwnowotworowe w przypadku raka piersi.
+ PRZEPIS
Krem z białych i czerwonych warzyw
Składniki:
- 1 mały seler
- 6-8 średnich bulw topinamburu
- Gruszka w occie
- 1 ugotowane buraki
- 1 średnia marchewka
- 1 świeża pomarańcza
- 2 średnie cebule
- Czosnek
- Odrobina wanilii
- Świeży sok z cytryny
Przygotowanie:
- Topinambur i seler pokroić na kawałki
- Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać odrobinę białego wina
- Białe warzywa podsmażamy wszystkie razem i zalewamy rosołem. Jak zaczną się gotować można wszystko zblendować
- Można dodać śmietanę/ jogurt naturalny do zabielenia
- Gdy zupa krem będzie już na talerzu, łyżką robimy wzorek z zblendowanych wcześniej w osobnym garnuszku buraków.
Norma na potas to 4 700 mg/dziennie z ok. 8 bulw topinamburu dostarczymy sobie ponad 1 000 mg potasu.
UWAGA PACJENCI ONKOLOGICZNI!
W przypadku dysfagii lub stanów zapalnych jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit należy zrezygnować z gruszki w occie. Wystarczy dodać zwykłą gruszkę 🙂