Zespół jelita nadwrażliwego

DIETETYKA KLINICZNA

Probiotic (or prebiotic) rich foods with a medicine pill jar in the backgroundZespół jelita nadwrażliwego (IBS) charakteryzuje się poczuciem dyskomfortu lub bólami w obrębie jamy brzusznej oraz zaburzeniami funkcji motorycznej jelit (biegunki, zaparcia). Coraz częściej mówi się o zastosowaniu diety o obniżonej zawartości FODMAPs (fermentujących oligo-, di-, mono- sacharydów i polioli). Faktycznie liczne badania potwierdzają jej skuteczność. Konieczne są jednak kolejne badania w celu opisania produktów zawierających wspomnianych związki. Wyróżniamy 3 podstawowe postacie choroby: biegunkowa, zaparciowa oraz mieszana. Do każdego typu należy dobrać właściwą dietę, aby zapobiec: biegunkom, zaparciom, skurczom jelit i niedoborom pokarmowym.

Więcej....

Od wielu lat zmagasz się z występującymi naprzemiennie biegunkami i zaparciami? Boisz się wyjść z domu, gdyż wiesz, że biegunka może pojawić się w każdym momencie? A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This