Choroby trzuski

DIETETYKA KLINICZNA

healthy breakfast with yogurt apricot pomegranate

Pacjenci ze schorzeniami trzustki tracą masę ciała oraz diagnozujemy u nich liczne niedobory w tym: witamin z grupy B, kwasu foliowego i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, K, E, D). W schorzeniach trzustki najczęściej pierwszym objawem są biegunki tłuszczowe. Obserwujemy także bóle brzucha, nudności, wymioty, podwyższoną temperaturę, żółtaczkę. W leczeniu pełnoobjawowych chorób trzustki wyróżniamy 3 główne etapy diety. Każdy różni się ilością w diecie tłuszczu, białek i węglowodanów. Głównym zadaniem wykwalifikowanego dietetyka klinicznego, w przypadku osób ze schorzeniami trzustki, jest utrzymanie lub poprawa masy ciała, zmniejszenie nasilenia dolegliwości oraz zapobieganie niedoborom pokarmowym.

Więcej....

Zmagasz się z wymienionymi dolegliwościami? Zdiagnozowano u Ciebie kamicę trzustkową? Po zjedzeni każdego produktu spożywczego pojawia się „uczucie kłucia i ucisku”. A może jesteś w grupie ryzyka i chcesz zadbać o świadomą profilaktykę?

Share This