W poprzednich postach poruszałam kwestię przeciwnowotworowego działania pożywienia w przypadku choroby nowotworowej jelita grubego. Dzisiaj chciałabym przedstawić Państwu, a przede wszystkim Amazonkom i ich rodzinom informacje dotyczące raka piersi. Dzięki jakim działaniom można obniżyć ryzyko rozwoju nowych komórek nowotworowych?Naukowcy od wielu lat badają wpływ pożywienia na nasz organizm. Raczej nigdy nie dostaniemy 100% pewności, iż choroba się nie rozwinie, ale na pewno potrafimy zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Wiele czynników ryzyka rozwoju raka można uniknąć! Niektóre kobiety mają wysokie ryzyko zachorowania na raka piersi, ponieważ odziedziczyły zmiany w DNA lub mutacje w niektórych genach, po rodzicach. Geny zaangażowane najczęściej w rozwój raka piersi to BRCA1 i BRCA2. Kobiety z mutacjami w tych genach mają większe ryzyko zachorowania na raka piersi w pewnym momencie życia niż te, które ich nie mają.  Nie ma wątpliwości, że rak zmienia życie. Jeśli jesteś kobietą w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na raka piersi (geny, rak w rodzinie) możesz podjąć pewne działania, aby je zmniejszyć. Ryzyko zachorowania na raka piersi wzrasta z wiekiem.

Crudites stripes (fresh diet food)

Wyniki badania z 2013 roku sugerują, że stosowanie po diagnozie raka piersi, diety wyższej jakości,   nie wpłynęło znacząco na ryzyko raka piersi. Jednak zdrowe żywienie po przebyciu raka piersi było związane ze zmniejszonym ryzykiem umieralności na nowotwory złośliwe. Z kolei inne badanie ukazane 2016 roku objęło 22 000 kobiet po menopauzie wykazało, że: u kobiet, które zwiększyły spożycie alkoholu do 2 drinków dziennie przez okres 5 lat nastąpił wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi o około 30%. Kolejne badanie, opublikowane w 2016 roku w ramach the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort przepadało 1502 przypadków raka piersi kobiet przed menopauzą. Wyniki pokazały, że wyższe spożycie karotenoidów związane jest ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Związek ten tłumaczy się silnym działaniem antyoksydacyjnym karotenów w diecie. Inne badanie przedstawiające analizę obserwacji wykazało, że kobiety z wysokim stężeniem karotenoidów w osoczu były w mniejszym stopniu narażone na ryzyko raka piersi. Coraz więcej dowodów wskazuje, że karotenoidy, które są mikroelementami w owocach i warzywach, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi.  Należy pamiętać, że w dalszym ciągu mamy za mało wyników i wiele niejasności w temacie przewodnim ”dieta – rak”, dlatego nie powinniśmy traktować 1 badania jako prawdy objawionej. Nadwaga lub otyłość po menopauzie również zwiększają ryzyko raka piersi. Po menopauzie (kiedy jajniki przestają produkować estrogeny), u większości kobiet estrogeny pochodzą z tkanki tłuszczowej. W tym okresie mamy także większe predyspozycje do odkładania się tkanki tłuszczowej. Związek między masą ciała a ryzykiem raka piersi jest skomplikowany.

PODSUMOWANIE:

  1. Nadmierna masa ciała w wieku dorosłym jest związana z większym ryzykiem wystąpienia raka piersi po menopauzie.
  2. Picie alkoholu wyraźnie związane ze zwiększonym ryzykiem raka piersi. Ryzyko wzrasta z ilością spożytego alkoholu. Nadmierne spożycie alkoholu jest również znanym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na wiele innych nowotworów.
  3. Wiele badań wykazało, że umiarkowana bądź intensywna aktywność fizyczna wiążę się z niższym ryzykiem rozwoju raka sutka. Główne pytanie brzmi, ile ćwiczeń jest   potrzebne?In one study from the Women’s W jednym badaniu zaledwie 1¼ do 2½ godziny tygodniowo szybki marsz osłabiał u badanych kobiety ryzyko o 18%.
  1. Dieta to bogata w warzywa, owoce, drób, ryby i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu jest również związana z niższym ryzykiem raka piersi (w niektórych badaniach). Jednakże nie jest jasne, czy konkretne warzywa, owoce lub inne pokarmy mogą obniżyć ryzyko. Ponadto większość badań nie wykazała, że obniżenie spożycia tłuszczu ma większe znaczenie w ryzyku zachorowania na raka piersi. Mamy wiele badań zajmujących się związkiem między dietami a ryzykiem raka piersi, ale jak dotąd wyniki były sprzeczne. Niektóre badania wykazały, że dieta może odgrywać rolę  podczas gdy inne zaprzeczały temu twierdzeniu. Jak dotąd, żadne badanie nie wykazało, że przyjmowanie witamin zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
  2.  Większość badań wykazała, że rak sutka jest mniej powszechny w krajach, w których typowa dieta jest uboga w całkowitą zawartość tłuszczu, cechuje się niską zawartością tłuszczów wielonienasyconych i niską zawartością tłuszczów nasyconych. Z drugiej strony wiele badań w Stanach Zjednoczonych nie wykazały związku między zawartością tłuszczu w diecie a ryzykiem raka piersi. Naukowcy wciąż nie są pewni, jak to wytłumaczyć.t Potrzebne są dalsze badania w celu lepszego zrozumienia wpływu rodzajów spożywanego tłuszczu na raka piersi. Pewne jest jednak, że im więcej tłuszczu w diecie, tym więcej kalorii. Diety o wysokiej zawartości tłuszczu prowadzą do nadwagi lub otyłości, które są czynnikami ryzyka raka piersi.

WSZYSTKIE KOBIETY POWINNY BYĆ EDUKOWANE, CZYM JEST RAK PIERSI, JAK GO DIAGNOZOWAĆ, JAK ZAPOBIEGAĆ!

Share This

Udostępnij!

Podziel się tą wiedzą z innymi!